•  
 •  

Susret enigmata Una 2015

 

Klasična križaljka

 

Moj prvi dojam poslije isteka vremena za rad na bušmanu “iz glave” je da dva sata jesu dovoljna da se uradi nešto solidno, ali ne i da se obrusi do pravog kvaliteta.
Kad sam dobio prepisane radove na žiriranje iznenadio sam se da je največi broj autora, njih 9 (prvoplasiranih 7 !), od 5 parova (koje je od 52 ponudjena para izabrao kamerman lokalne TV) izabrao par IZ MIRE TRI VRAGA VIRE / ZELENA TRŽNICA. četvorica su počeli upisivanjem IZ MIRE TRI VRAGA VIRE u prvi red i iz “Z” uspravno spustili ZELENA TRŽNICA. Petorica su postigli prosječnu dužinu riječi veču od 5.0 slova, trojica su među 5 prvoplasiranih.


Sljedeća pomisao je bila kako sam sebe i ostale članove žirija (hvala im od srca na trudu) uvalio u vrlo nezahvalan zadatak. Bilo je jasno da nemamo vremena da provjerimo sve što bi trebalo provjeriti, uporedimo brojne parametre i kriterije… dakle, valjalo je po nekakvom generalnom dojmu, ukusu, prioritetnim kriterijima… poredati križaljke koje su bile “tu negdje”. Odlučivale su finese, trenutno viđenje svakog rada pojedinačno i poređeno sa ostalih 16. Ovdje treba napomenuti da su članovi žirija radili potpuno samostalno, bez ikakvih uputstava i prioritetnih kriterija, te da su svi radovi prepisani (veliko hvala Vladi i Emiru) i dostavljeni žiriju pod šifrom. Pred sam početak natjecanja autorima sam savjetovao da ne riskiraju sa nategnutim sintagmama, nepoznatim pojmovima i sl, odnosno da idu na sigurno i u skladu sa idejom “bez ikakvih pomagala” kako za autore tako i za rješavače. U određivanju poretka rukovodio sam
se najviše tim kriterijem, logikom koju sam naveo u najavi ovog specifičnog natjecanja – idemo sastavljati bez pomagala misleći na rješavače koji ih također nemaju.


Puno je specifičnosti u ovom konceptu takmičenja sastavljača. Ono što se meni čini najvažnijim je utvrditi koji autor je tog dana u tih dva sata pokazao najviše kreativnosti, kombinatorike, najviše igre riječima, a da je pri tom napravio rješivu i kvalitetnu križaljku (poštujući ne samo kriterij ispravnosti već i, što je moguće više, ustaljene kriterije). Dakle, ocjenjujuči radove pokušao sam praviti razliku izmedju vještog manipuliranja crnim poljima uz ne baš puno kreativnosti u kombiniranju, s jedne strane, i kombinatorike na drugoj strani. Istovremeno je valjalo prepoznati problem sa rješivošću, brojnost “nema da nema” pojmova (jednoslovi, dvoslovi, troslovne kratice… ) vizuelni dojam, prosječnu dužinu riječi i mnoge druge stvari koje iskusni urednik i autor nekako prepozna bez brojanja. Lako mi je priznati da sam se u nekim slučajevima “lomio”, da bih sutradan možda imao drugačiji poredak… U nekoliko slučajeva članovi žirija su radove ocijenili vrlo različito. Ima tu krasnih kombinacija, bjelina, prožetosti, vrlo različitih stilova, ali i velikih razlika u poznatosti pojmova (važno za žiri koji odlučuje bukvalno istog časa) i, meni posebno vazno, rješivosti. Bodovanje od strane članova žirija i nije najvažnije. Autori su uradili najbolje što su mogli u tih dva sata, svi pod jednakim uvjetima i, evo, tu su njihovi radovi ponuđeni enigmatskoj javnosti, najvažnijem žiriju. Oni koji nisu došli mogu pokušati u miru svoje sobe, dva sata samo sa gumicom i olovkom, pa uporediti.
Nakon svega mogu reči da sam prezadovoljan odzivom autora i kvalitetom radova, čini se da su i autori bili zadovoljni konceptom, atmosfera je bila super ozbiljna, radilo se možda malko grozničavo (mnogi rekoše da im je nedostajalo pola sata, neki su završavali rad u posljednjim ternucima, stavljali crna polja gdje bi ih bilo lako izbjeći…) ali i sa užitkom. Mnogo manje sam zadovoljan činjenicom da sam/smo pogriješili želeći sve, super brzo žiriranje i proglašenje pobjednika isti dan. Kad se hoče sve, nešto se izgubi – svi članovi žirija su se složili da za pravo žiriranje treba više vremena i da ovaj zanimljivi koncept i vrhunski autori zaslužuju temeljitije žiriranje, makar i po cijenu kasnijeg proglašenja pobjednika. Dakle, uradili smo najbolje što smo mogli, kao organizatori i kao članovi žirija. [teta je što odziv autora, a posebno potencijalnih članova žirija (činilo mi se logičnim da to budu enigmati sa uredničkim i sl iskustvom) nije bio veći…, neke sam pojedinačno pozvao i poticao kako sam najbolje znao. Veči broj članova žirija i više različitih stilova i pristupa u sastavljanju i ocjenjivanju radova bi sigurno bili dobitak za samo natjecanje. Bilo je dobro, čestitke i zahvalnost idu učesnicima i članovima žirija, poziv na kritiku i analizu svima… Sve sa jednom mišlju – idemo zajedno, pozitivno i konstruktivno, i biče još mnogo bolje. Svakako bih želio održati ovaj koncept sastavljačkog natjecanja, sve kritike, primjedbe i ideje ču prihvatiti kao iskrenu želju i dobronamjerni doprinos da naredne godine sve bude mnogo bolje. Planiram brojniji žiri, mnogo više vremena i pomagala za ocjenjivanje, više učesnika, bogatije nagrade. Svima od srca hvala na dolasku, učešću, dobroj volji i takmičarskom i prijateljskom duhu. Vrijedilo se potruditi i vrijediće opet.

 

 

 

 

pogledano 4487 puta Zadnji put promjenjen četvrtak, 18 Juni 2015 14:48

Povezani članci

Više iz kategorije: « Anagram - Rebus 4+4 »

2 komentari

 • Veza do komentara Hajro ponedjeljak, 15 Juni 2015 06:40 objavio Hajro

  Radoja, hvala na podrsci i ovom komentaru. Zaista nemam sta dodati, potpisujem od prve do posljednje rijechi. Mozda bih dodao samo to da je bilo vishe nego ocigledno da si se jako dobro zabavljao te da me to zaista chinilo sretnim.

 • Veza do komentara Radoja Racanović nedjelja, 14 Juni 2015 21:09 objavio Radoja Racanović

  Želim i na ovom mjestu i sa ove vremenske distance napisati nekoliko rečenica o odlično organizovanim susretima na Uni. Sama ideja i realizacija iste od izuzetnog su značaja. Idejni tvorac i organizatori zaslužuju sve pohvale, takođe i svi učesnici koji su svojim aktivnim odnosom ovom druženju dali poseban pečat. Ako je nemala grupa, kojoj i sam pripadam, na ove susrete došla u znak podrške (glavnom) organizatoru, na slijedeće susrete će se dolaziti zbog odjeka koji su ovi (susreti) imali.
  Da, bilo je propusta u organizaciji, neki nisu ni tako sitni, ali (koliko sam ja primjetio) niko nije zamjerao. Što ne znači da ubuduće neće. Zato je bitno da se sve notira kako se greške ne bi ponavljale, a dobre stvari zadržale i unaprijedile. Ne sumnjam da će tako i biti.

  Vremenski ograničeno sastavljanje ukrštenice prilično zahtjevnih dimenzija sasvim je očekivano pobudilo najveći interes i zauzelo najveći prostor u izvještaju na ovom sajtu. Članovi žirija su rekli svoje pa da i mi sastavljači kažemo koju.
  Mislim da je dobro što u ovom po prvi put na ovaj način organizovanom takmičenju nije bilo usaglašavanja stavova članova žirija i da je to uopšte dobra praksa koju ne treba mijenjati. Kada je već evidentna različitost u stilovima i pristupu sastavljača, dobro je da se ne insistira na uniformnosti ocjenjivača.
  Pero reče: „Bez ljutnje, molim.“ Po meni niko od autora nema ni najmanji razlog za ljutnju. Zašto? Zato što ogromna većina nas, čast izuzecima, nikada nije sastavila korektnu ukrštenicu ovih dimenzija, uz korištenje sve raspoložive literature, za 120 ili manje minuta. Ovo je bila provjera vlastitih mogućnosti nas koji smo se usudili prihvatiti taj izazov. I svi smo uspjeli. To što smo različito rangirani po ocjeni žirija od sekundarnog je značaja u cijeloj ovoj priči.

Komentiraj

Upišite podatke na mjestima sa (*) jer su oni neophodni.
HTML kod nije dozvoljen

una-2.png

rezultat 

 

200MILOS1.JPEG