•  
  •  

Prije pet godina smo nešto divanili kod Adnana na blogu (http://cryptoman.blogger.ba/arhiva/2010/07/29/2546810) i napisah šta mi pade na pamet – zašto se ne bismo družili kod Mesuda na Uni. Mesud, naravno, otprve sa oduševljenjem prihvati ulogu domaćina, začas se zagrijasmo … i 2 mjeseca kasnije zaista se okupismo i uživasmo u ambijentu, hrani, druženju… Kad se čovjek baci u nešto sa istinskom voljom ne treba mu puno, a u hobi i hedonističko druženje smo se bacili poodavno.

Kakav god posao ili zadatak radili kvalitet urađenog jeste najvažniji. Oduvijek sam tom kriteriju dodavao i brzinu, nekako sam posebno cijenio ako se sve uradi vrlo brzo. Da ne bude zabune, ne govorim ovdje o efikasnosti (kolicina urađenog po jedinici vremena), nisam gonič robova ni prema sebi ni prema drugima. Dakle, odmor i sporost prije i poslije akcije su dobrodošli, ali dok traje akcija brzina mi je posebno draga. Radeći na TV kvizovima, testiranjima i sl, uvijek sam gurao faktor vremena, tražio načina da bude cijenjen više.

 

Moj prvi dojam poslije isteka vremena za rad na bušmanu “iz glave” je da dva sata jesu dovoljna da se uradi nešto solidno, ali ne i da se obrusi do pravog kvaliteta.
Kad sam dobio prepisane radove na žiriranje iznenadio sam se da je največi broj autora, njih 9 (prvoplasiranih 7 !), od 5 parova (koje je od 52 ponudjena para izabrao kamerman lokalne TV) izabrao par IZ MIRE TRI VRAGA VIRE / ZELENA TRŽNICA. četvorica su počeli upisivanjem IZ MIRE TRI VRAGA VIRE u prvi red i iz “Z” uspravno spustili ZELENA TRŽNICA. Petorica su postigli prosječnu dužinu riječi veču od 5.0 slova, trojica su među 5 prvoplasiranih.

Kvizovka i sastavljanje bušmana “iz glave” su bili definirani praksom i logikom i tu nisam imao nikakvih dilema šta ću i kako ću. Mnogo teže mi je bilo u toj standardnoj kategoriji autorskih natjecanja koju smo uvijek zvali “sitne zagonetke”.

Kvizovka je zasluživala poseban tretman na Uni. Ne samo zbog tradicije (Turnir u Sedri 1990) već i zbog tog što su kvizovkaši, splitska ekipa, prvi rekli “dolazimo” i nijednog trenutka nije bilo sumnji u entuzijazam i natjecateljski duh kvizovkaša.